Prečo by sme nemali vodu opakovane prevariť? Pozrite sa, čo sa stane!

01.07.2015 08:44

Prevarili ste vodu dvakrát po sebe? Radšej ju vylejte! Na konzumáciu totiž nie je vhodná. Nepriaznivo vplýva na ľudský organizmus a z dlhodobého hľadiska môže spôsobiť nepríjemné zdravotné problémy.

Určite sa to stalo už aj vám. Dali ste ohriať vodu na čaj. Zatiaľ ste si niekam odskočili, no po niekoľkých minútach ste si spomenuli, že ste v kanvici nechali vodu, ktorá už medzitým vychladla. Predstava pitia studeného čaju nie je práve najlákavejšia, preto si ju zohrejete ešte raz. Aspoň tým zabijete viac škodlivých látok a chlóru, ktoré sa nachádzajú vo vode z vodovodu. Veľký omyl!

Ako uvádza healthyfoodstar.com, v skutočnosti sa tým nezničia škodlivé látky, ale dlhší alebo opakovaný var vody zvyšuje ich koncentráciu. Nastanú chemické zmeny, ktoré nie sú pre ľudské zdravie práve najlepšie. Medzi tieto nebezpečné látky, ktoré sa nahromadia vo vode patria arzén, dusičnany a fluorid.

Minerály, ktoré sú inak zdravé, môžu byť škodlivé. Príkladom sú draselné soli, ktoré môžu viesť k tvorbe obličkových kameňov alebo piesku v tele, ak je voda konzumovaná často.

Čo sa stane s dlhším a opakovaným varom vody? Vtedy sa zvyšuje koncentrácia týchto látok:

Arzén

Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že najväčším nebezpečenstvom v pitnej vode je arzén, ktorý spôsobuje otravu, problémy so zažívacím systémom, cukrovku, kardiovaskulárne ochorenia a kožné choroby, vrátane rakoviny. Jeho nežiaduce príznaky sa môžu objaviť aj v priebehu niekoľkých rokov.

Dusičnany

Dusičnany sú všade, vrátane pôdy, vody a vzduchu, ale v prípade, že sa používajú ako potravinárske prísady, napr. v mäse alebo sú vystavené vysokým teplotám, stávajú sa z nich nebezpečné látky.

Pri vysokej teplote sa dusičnan mení na nitrosamín, ktorý je karcinogénny - najmä pre vaječníky, hrubé črevo, močový mechúr, pankreas, žalúdok, a môže dokonca spôsobiť leukémiu.

Fluorid

Boli vykonané mnohé výskumy, ktoré sledovali fluorid a jeho prítomnosť v pitnej vode. Existujú špekulácie o tejto látke, aj keď ide o minerál prirodzene sa vyskytujúci vo vode a potrave v nižších koncentráciách. Čerstvá voda obsahuje 0,01 až 0,03 ppm. Ak však obsahuje vysoké množstvo, môže to viesť k vážnym zdravotným problémom.

Podľa štúdií uskutočnených na Harvarde vysoká koncentrácia fluoridu môže mať negatívne účinky na kognitívny vývoj detí. Časopis pre ochranu zdravia a enviromentálnych vied dospela k záveru, že fluorid v pitnej vode vedie k zníženiu hladiny IQ u detí. Iné vedecké výskumy sa domnievajú, že dokonca znižuje plodnosť.

Späť