Toto vás nepoteší. Sladené nápoje môžu spôsobiť rakovinu pečene

04.01.2016 18:42

Je všeobecne známe, že sladké sýtené nápoje sú nezdravé. Najnovšia štúdia však ukázala, že takýto druh nápojov dokonca môže zvyšovať riziko rakoviny pečene. Vedci z Univerzity Tufts v Massachusetts podrobili výskumu viac ako 2 500 žien a mužov v strednom veku. Následne zistili, že ľudia, ktorí vypijú minimálne jeden sladený nápoj denne, sú náchylnejší na rakovinu pečene.

Foto

Je všeobecne známe, že sladké sýtené nápoje sú nezdravé. Najnovšia štúdia však ukázala, že takýto druh nápojov dokonca môže zvyšovať riziko rakoviny pečene. Vedci z Univerzity Tufts v Massachusetts podrobili výskumu viac ako 2 500 žien a mužov v strednom veku. Následne zistili, že ľudia, ktorí vypijú viac ako jeden sladený nápoj denne, sú náchylnejší na rakovinu pečene. 

Muži aj ženy museli vyplniť detailné dotazníky, ktoré sa pýtali na pitie nápojov obsahujúcich cukor. Potom podstúpili vyšetrenie CT prístrojom, ktorý meral množstvo tuku v ich pečeni. Vedci pri výsledkoch zohľadnili nielen pohlavie, ale aj vek, telesnú hmotnosť a rôzne diétne faktory. Spojenie medzi onkologickým ochorením a pitím sladených nápojov sa potvrdilo.  

"Naša štúdia prispieva k ďaľším výskumom, ktoré spájajú užívanie nápojov obsahujúcich množstvo cukru s nealkoholovou tukovou chorobou pečene (Non-alkcohol fatty liver disease, NAFLD) a inými chronickými ochoreniami,vrátane cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb," povedal doktor Jiantao Ma, jeden z autorov štúdie.

Doktorka Nicola McKeown, ďaľšia autorka výskumu: "Hoci je potrebné vykonať množstvo ďaľších štúdií, je zrejmé, že cukrom sladené nápoje sú zdrojom prázdnych kalórií. Ľudia by si mali byť vedomí množstva limonád, ktoré vypijú a možno by mali tento zvyk obmedziť len na špeciálne príležitosti."


Zdroj: www.independent.co.uk

 

 

Späť